fbpx

Ce este Internetul – cum arată pădurea dincolo de copaci

Website

Pentru cei mai mulți dintre noi primul gest dimineața înainte de cafea, dat jos din pat sau chiar deschis ochii este să mergem online. A devenit aproape reflex ca în orice secundă liberă să intrăm frumos pe Internet și să vedem ce s-a mai întâmplat fie în lume, fie în cercul nostru de apropiați.

Însă, ce înseamnă să mergi online? Poate abilitatea noastră de a accesa orice tip de informație în câteva secunde ne-a făcut să uităm exact cât de fantastică este această eră a accesului instant. Fiind atât de cuceriți de toate avantajele aflate sub buricele degetelor, s-ar putea să fi uitat să privim pădurea în ansamblu și să ne concentrăm prea mult pe copăcei individuali.

La Connect Media lucrăm non-stop cu online și cu digitalul așa că am hotărât să tragem linie și să aflăm exact ce este ”Internetul” acesta de care ne bucurăm în fiecare zi.

Ce este Internetul și cum a apărut

La început online-ul nostru cel de toate zilele era un protocol de rețea ce conținea cuvântul INTERNET – prescurtarea de la internetworking – un cuvânt simplu și destul de explicativ. Acest protocol de rețea era reprezentat de o rețea unitară de calculatoare și alte dispozitive cu adrese computerizate. Rețeaua era coordonată de un ansamblu standardizat de protocoale de transfer de date.

La fel ca majoritatea invențiilor, nimeni nu și-a imaginat exact cum va evolua Internetul.

Ce este Internetul și cum s-a transformat

În 1989 Tim Berners-Lee propune un proiect denumit World Wide Web – o rețea la nivel mondial. În 1993 apare și primul site – destul de elementar după standardele noastre de astăzi (elementar sau minimalist – depinde din ce punct de vedere privești).

În mod ironic astăzi site-ul te izbește cu un layout foarte curat și, surprinzător, este și responsive.

ConnectMedia_CeEsteInternetul_PrimulWebsite

Site-urile inițiale aveau o bază simplă: text și link-uri subliniate cu albastru. Ele puteau fi accesate cu MOSAIC, un fel de patriarh originar al tribului browser din prezent. MOSAIC s-a transformat în NETSCAPE și a oferit și opțiunea de tag-uri și formatarea/colorarea textului – primii pași timizi în design online.

În 1996 se naște CSS: noul standard impus în WWW. CSS-ul este un limbaj de programare care permite separarea vizualului (layout, culori, fonturi) de conținut. CSS-ul definește nașterea web designer-ilor și primii pași timizi în personalizarea vizuală a WWW-ului.

ConnectMedia_CeEsteInternetul_SiteuriOriginare

Tot în 1996 apar și Yahoo și Altavista – primele motoare de căutare.

Ce este Internetul și zorii unei ere noi: PHP și începutul dezvoltării

În 1998 apare PHP3: un limbaj de script ce permite interpretarea mai multor tipuri de date în generarea unei pagini web. Și aici încep dezvoltatorii să își dea seama că WWW-ul poate arăta mai bine. Să urăm cu toții bun venit noii meserii de web designer!

Începând cu anul 2000 designerii încep să ia în serios partea vizuală a site-urilor și trebuie să se adapteze la limbajele noi de programare ce le oferă mai multă libertate creativă dar care au nevoie de puțină bunăvoință în implementare – nu tot ce sună bine pe hârtie, arată și bine în online.

Acesta este startul efectiv al relației de colaborare dintre programatori și designeri și marchează începutul transpunerii ideilor creative și conceptuale în experiențe ușor de înțeles și folosit de către utilizatorii normali.

    Spune-ne în cuvintele tale cu ce te putem ajuta și hai să începem!