fbpx
contactBTN logoShadow3

Nu tot ce strălucește e aur: despre module de WordPress

Website

Ai un website pe WordPress – foarte bine, e o platformă stabilă, prietenoasă și care îți oferă o tonă de opțiuni (am mai vorbit despre minunea ce este WordPress aici): ai făcut o alegere bună, felicitări! Site-ul acesta este acum casa online a afacerii tale. Arată ca în reviste, este primitor și o bucurie pentru toți cei care îi calcă pragul.

Dar, ca orice om, timpul trece și ai vrea să schimbi niște lucruri la casa ta virtuală: modificări la acoperiș, o bucătărie de vară, o piscină, tâmplărie nouă, o anexă, un garaj, etc.

Toate par idei bune în teorie dar în practică ele vor transforma locuința ta perfectă într-o clădire dezechilibrată care scârție, nu mai arată la fel de ”închegată” și care nu mai spune ”Bun venit!” ci mai degrabă ”Intră dacă vrei dar nu știu ce vei găsi în interior!”

Cam așa stau lucrurile și cu modulele de WordPress: ele par o idee bună care îți va face viața mai ușoară sau măcar mai frumoasă dar odată implementate ele vor afecta site-ul tău în moduri la care probabil nici măcar nu te-ai gândit.

Dar ce sunt modulele astea și la ce folosesc?

WordPress este nucleul puternic și stabil în jurul căruia se învârt peste 55.000 de module free și sute de module premium. WordPress a ajuns la versiunea 5.3 dar modulele sunt alături de noi de la WordPress 1.2.

Modulele de WordPress se împart în trei categorii:

  1. Module front-end: cele care au un impact asupra experienței utilizatorului – butoane, formulare, design, user experience.
  2. Module back-end: funcționalități care acoperă spatele cortinei – actualizări, backup (am mai vorbit despre importanța actualizărilor și unui plan de rezervă aici).
  3. Module care le fac pe amândouă: funcționalități de SEO și de firewall.

Și unde e problema? Totul sună fantastic!

Exact asta e problema! Toate modulele sună ca o idee foarte bună (mai știi metafora de la început?) dar nu le poți implementa pe toate după ureche altfel te vei trezi cu o struțocămilă care nu face nimic bun, ba chiar dimpotrivă.

  1. Modulele creează cereri adiționale de HTTP: modulele de WordPress care lucrează pentru front-end (exemplu: web design 100% personalizat) implică adăugarea codului suplimentar CSS+JavaScript. Automat timpii de încărcare pentru paginile site-ului tău vor crește și utilizatorii nerăbdători nu vor sta destul timp pentru a vedea ce chestie faină ai făcut din design.
  2. Cereri în plus ale bazei de date: dacă ai un magazin online în WordPress, probabil că îți dorești o secțiune cu produse populare sau cu top sellers. Ei bine, ele implică câteva operațiuni de interogare a bazei de date din spatele site-ului. Modulul trebuie să scotocească bine pentru a aduce permanent la zi ceea ce vede utilizatorul.
  3. Procese în fundal și cod adăugat direct în baza de date: modulele care monitorizează site-ul, care scriu direct în baza de date și care rulează anumite procese în fundal – statistici, pagini tip Eroare 404, etc.

Atunci nu mai vreau module de WordPress!

Nu te panica. Modulele de WordPress pot fi fantastice pentru site-ul tău dar trebuie să faci puțin research și să fii atent la toate implicațiile alegerii anumitor module.

Te ajutăm și îți dăm mai jos o listă prin care poți trece atunci când vine vorba de alegerea unui modul de WordPress.

Dacă ai răspuns DA, atunci ești pe drumul cel bun:

  1. Este un modul popular? Modulele populare oferă actualizări permanente și astfel rulează mereu ca o mașină bine pusă la punct. Dacă dezvoltatorul modulului nu mai dorește să se ocupe de acesta, un alt developer îl poate prelua și păstra viu și optimizat.
  2. Există recenzii și recomandări? Ai intra într-un restaurant dacă nu știi nimic despre el? Nici noi. Dacă un modul are recenzii de la utilizatori și se bucură de o rată bună de recomandări, atunci șansele sunt că va face o treabă bună pentru tine.
  3. Face BINE? Aici pune mâna pe mail sau telefon și contactează-ți programatorul! El îți poate spune dacă modulul pe care îl vrei este util și nu strică în loc să repare sau optimizeze. De asemenea, el îți va explica dacă noul modul va intra în conflict cu alte module deja existente (da! Nu toate modulele se înțeleg între ele!) și dacă server-ul tău poate susține noua adiție.

Și eu ce fac?

  • Hotărăște-te din start ce dorești să fie site-ul tău: site de prezentare, magazin online, etc.
  • Fă o listă cu toate planurile tale pentru utilizatori – sigur există un modul de WordPress pentru ele!
  • Întreabă un specialist și află care sunt acele module care vor transforma casa ta online în una primitoare și nu una pe care trecătorii tind să o evite traversând pe celălalt trotuar.

    Spune-ne în cuvintele tale cu ce te putem ajuta și hai să începem!